Oktober 2020, ergens in Brussel. De regering De Croo heeft de marathonsessie rond de federale begroting tot 2024 afgerond. Na 21 uur onderhandelen met de PS lijkt het Vivaldi een goed idee om de 2,16 miljard voor hogere sociale uitgaven te financieren met 1 miljard gelden afkomstig uit de strijd tegen sociale en fiscale fraude. 1-0 voor Magnette en de zijne.

donderdag 11 maart 2021 - 10:48

5 maand later heeft CD&V minister Van Peteghem, de gladiator van dienst, een strijdplan klaar met godbetert 29 aanbevelingen om fraude aan te pakken. Of om extra inkomsten te behalen, zo u wil. Zoals het de betere krijgskunst betaamt blijft de concrete uitvoering (voorlopig) verborgen in de duisternis.

 

De rode draad? Coördinatie.

 

Coördinatie tussen de overheidsdiensten onderling, coördinatie tussen parket en de BBI en o.a. een gecoördineerde monitoring door de overheid op grote bouwprojecten.

 

Dat laatste lijkt dan weer aardig in de buurt te komen van het ‘horizontaal belastingtoezicht’ zoals gekend in Nederland. Een ‘samenwerkingsmodel’ tussen de onderneming/accountant en de fiscus in plaats van het Belgisch alom bekende  ‘conflictmodel’.

 

Perfect hoor ik u zeggen. Of niet? Want - zo benadrukt Minister van Peteghem - controles zijn achteraf nog steeds de gangbare norm. Hoezo de norm? Uiteraard de norm. De 200 miljoen uit fraude dit jaar moet ergens opgeraapt worden…